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Question:  

According to Article 16, the CE-Mark is followed by the identification number of the notified body who 
makes the surveillance of production within the EC declaration of conformity. Can this identification 
number of the notified body also be affixed to pressure vessels with a product of pressure and volume 
PS.V not exceeding 200 bar.L, where such surveillance is not mandatory but takes place on 
agreement between manufacturer and the notified body? 

  

Answer:  No. 
There shall be no identification number of a notified body behind the CE-mark. The 
marking shall be according to the following table : 
 

 
 
Reason : The directive does not require such surveillance for such pressure vessels. It is the 
wording of the directive that the identification number has to be affixed only in the cases where the 
surveillance is mandatory. 
 
Note 1: This does not exclude surveillance on a freely agreed basis, but affixing the identification 
number would confuse and mislead the market surveillance authorities because the surveillance is 
not part of the procedure required by the directive. 
 
Note 2: In the case of “freely agreed” surveillance, the notified body must not certify compliance 
with the Articles of the Directive as this is also not part of the procedure required by the directive. 

 

 


