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Subject:  Scope – Slurry tanker 

    

Question:  
Is a slurry tanker that is emptied by compressed air within the scope of the Pressure Equipment 
Directive? 

  

Answer:  Yes, if the PS of the compressed air is greater than 0,5 bar. The PS of com-pressed air and 
internal volume of the tank determine the category according to the table 2 of Annex II. 
 
Reason: Slurry tankers are not excluded from the scope of the PED due to Article 1 section 3.19. 
They are not tanks intended for carriage of dangerous goods. 
 
NOTE: “Slurry tanker” is used in farms to fertilize the fields with liquid manure. It is a tank on 
wheels usually pulled by a tractor in the fields and from one field to another. Compressed air 
facilitates the emptying of the tank. 
 
See also CLAP 99 - Guideline 1/2. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: copy of guideline 1/34 (04/04/2001) and 
editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


