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Subject:  Classification – Pressure regulators 

    

Question:  Are pressure regulators safety accessories in the sense of PED? 

  

Answer:  In general pressure regulators are pressure accessories. 
 
Only in the case where they fulfil the definition of safety accessory and consequently have a 
specified safety function, they are to be considered safety accessories and they shall meet 
requirements of Annex I, section 2.11. 
 
When a pressure regulator is installed in an assembly where the design pressure of the system 
downstream of the device is lower than the pressure which can occur upstream of the device, and 
the system downstream is not protected by a safety accessory, the manufacturer of the assembly 
must ensure that this pressure regulator fulfils the requirements of a safety accessory. 
 
NOTE: It is foreseeable that some pressure regulators without specific safety function could be 
inadvertently used as safety accessories. The manufacturer of the pressure regulator must include 
an appropriate warning in their instructions for use.  
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: copy of Guideline 2/16 (18/04/2007). 

 

 


