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Subject:  ESR on design – Determination of the maximum allowable pressure 

    

Question:  
What conditions should be considered to determine the maximum allowable pressure (PS) of an 
equipment? 

  

Answer:  All the reasonably foreseeable conditions shall be taken into account, which occur during 
operation (starting, operation, and stop) and standby (storage, transport, maintenance, emptying, 
blanketing or inerting). 
 
NOTE 1:  The operating instructions shall identify the reasonably foreseeable hazards arising from 
misuse which were not possible to eliminate during the design (see Annex I section 1.3).  
 
NOTE 2: The maximum allowable pressure is used to determine the test pressure, not vice versa. 
 
NOTE 3: "Pressure related to atmospheric pressure", as defined in Article 1 paragraph 2.2, is the 
pressure inside the envelope. It shall not be interpreted as "differential pressure between 
atmospheric pressure and absolute pressure prevailing inside the equipment" for the purposes of 
classification. 
 
Example: Blanketing (inerting) at more than 0,5 bar of an equipment which operates at less than 
0,5 bar will have the consequence of including the equipment in the scope of the directive, if not 
otherwise excluded.  
 
 
 
Modification compared to previous adopted version: copy of guideline 8/7 (07/09/2004). 

 

 


