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Subject: | ESR on materials — Bolting parts

Question: | What are the certificates required for bolting parts?

Answer: | The bolting parts (screw, nut, stud, etc.) are joining components.

When these components contribute to the pressure resistance, their materials shall fulfil the
relevant requirements of annex |, section 4.

Regarding section 4.3 of Annex I, a bolt is not considered to be a main pressure bearing part
unless its failure would result in a sudden discharge of pressure energy.

When bolts are used as

- main pressure bearing parts a certificate of specific product control is required (unless the item
of pressure equipment itself is in Category I)

- pressure bearing parts a test report is sufficient,

- non pressure bearing part a certificate of compliance is sufficient

(refer to CLAP 12 - Guideline 7/5).

Modifications compared to the previous adopted version: copy of guideline 7/8 (08/11/00) and
editorial correction on 2004-09-16.
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