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Subject:  Assembly – Done under the responsibility of the user 

    

Question:  
Must the global conformity assessment procedure be applied to assemblies covered by article 
3.2.1, e.g. to boilers, even if the assembling is done under the responsibility of the user? 

  

Answer:  No. 
 
Reasons: PED Article 1.2.1.5 states that “assembly” in the sense of the directive must be 
assembled by a manufacturer; otherwise it is not in the scope of the directive. This is further 
supported by recital 5 last sentence. An installation performed by or under the responsibility of the 
user would normally not be under the scope of the Directive. It would be under the applicable 
national legislation. See CLAP 9 - Guideline 3/2. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: copy of guideline 3/1 (08/11/00) and 
editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


