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Subject:  New approach – Replacements, repairs or modifications 

    

Question:  
Are replacements, repairs or modifications of pressure equipment in use covered by the Pressure 
Equipment Directive (PED)? 

  

Answer:  1. Entire change: the complete replacement of an item of pressure equipment by a new one is 
covered by the PED. 
 
2. Repairs are not covered by the PED but are covered by national regulations (if any). 
 
3. Pressure equipment which has been subject to important modifications that change its original 
characteristics, purpose and/or type after it has been put into service has to be considered as a 
new product covered by the directive. This has to be assessed on a case by case basis. 
 
NOTE 1: Operating instructions in the sense of the PED (see CLAP 21 - Guideline 8/3) cover 
documentation concerning safe operation including maintenance, but not necessarily detailed 
information concerning repair or modification of the equipment (e.g. material certificates or 
qualification of welding procedures). Such information may be provided by a specific contractual 
agreement between manufacturer and user. 
 
NOTE 2: The directive applies only to the first placing on the market and putting into service. See 
the chapter 2.1 of the "Guide to the Implementation of Directives Based on New Approach and 
Global Approach". 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


