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Subject:  Scope – Sensors used as part of a safety chain 

    

Question:  
Are the sensors which are used as part of a safety system to protect pressure equipment covered 
by the PED? 

  

Answer:  A sensor alone does not meet the definition of a pressure accessory, as per Article 1 § 2.1.4 (see 
CLAP 72 - Guideline 1/8), nor the definition of a safety accessory, as per Article 1 § 2.1.3. 
Consequently, no CE marking (due to the PED) is to be put on the individual sensor.  
 
The conformity assessment procedure and essential safety requirements of the directive relate to 
the complete safety system. The requirements to the sensor may be different depending upon the 
safety concept employed (for example redundancy or fail safe, see Annex I § 2.11.1). 
 
NOTE : For the purpose of this guideline, sensor means “element of a measuring instrument or 
measuring chain that is directly affected by the measurand” as defined in the International 
Vocabulary of Basic and General Terms in Metrology, prepared by BIPM, OIML, ISO, IEC. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Copy of guideline 1/25 (29/06/00) and 
editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


