
AFNOR Normalisation and UNM 

 

    

 

    CLAP 

  FORM N° 57 

 

    Version : 9 
    

Directive 97/23/CE 
Keywords:  Pressure  Proof test  

   

  Final inspection  Quantitative requirement  

    

      

    

Directive reference:  Annex I § 7.4 - 97/23 EC    

      

      

    

  Adopted by CLAP:  27/03/2007  

    

Subject:  ESR on manufacturing – Proof test pressure 

    

Question:  

How understand in practice § 7.4 of annex I dealing with the hydrostatic test pressure which 
states: 
 
"For pressure vessels, the hydrostatic test pressure referred to in 3.2.2 must be not less than: 
- that corresponding to the maximum loading to which the pressure equipment may be subject in 
service taking into account its maximum allowable pressure and its maximum allowable 
temperature, multiplied by the coefficient 1,25,  
or 
- the maximum allowable pressure multiplied by the coefficient 1,43, whichever is the greater"? 
 

  

Answer:   
This shall be a case-by-case assessment according to the type of vessels and its intended 
conditions of use. 
In any case, the value of the test pressure shall not become design-relevant for the equipment. 
The standard EN 13445 is being revised on this point.  
 
See Note 2 of CLAP 94 - Orientation 8/7, CLAP 103 - Orientation 8/2 on the application to other 
equipment and CLAP 223 on creep. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: deletion of the numerical example and 
reorganization of the contents 
 

 

 


