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Subject:  ESR on manufacturing – Permanent joints 

    

Question:  
Do the requirements related to permanent joints given in Annex I, sections 3.1.2 and 3.1.3 apply 
also to permanent joints other than welded joints? 

  

Answer:   
Yes 
 
The definition in Article 1 paragraph 2.8 also covers other permanent joints such as e.g. those 
produced by brazing, braze welding, expansion, gluing, frottage and riveting. 
 
For that reason, the requirements of 3.1.2 and 3.1.3 apply also for these types of joints. 
 
Note: Removable expansion devices (e.g. expansion plug for sealing exchanger tubes) do not 
require destructive methods to be disconnected and therefore are not permanent joints. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Copy of guideline 6/5 (06/03/2012). 

 

 


