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Subjet:  Pressure and temperature to be marked on bottles for breathing apparatus 

    

Question:  
What shall be the information about pressure and temperature to be marked on bottles for 
breathing apparatus according to PED? 

  

Answer:   
Bottles for breathing apparatus shall be marked with the working pressure (PW) as defined in 
RID/ADR, chapter 1.2. 
 
Minimum and maximum allowable temperatures TS shall also be marked 
 
Instead of the test pressure PT referred to in PED (3rd indent of 3.3.b in Annex I) the test pressure 
(PH) as defined in RID/ADR, chapter 1.2 shall be marked. 
 
 
NOTE 1. Further information may be required (see PED Annex I sections 3.3.b and c). 
 
NOTE 2. The manufacturer shall explain the marking of pressure and temperature parameters in 
the instructions for filling and periodic inspection.  
 
NOTE 3. According to RID/ADR , PW is the settled pressure, expressed in bar, of a com-pressed 
gas at a reference temperature of +15 °C in a full pressure receptacle, and PH is the required 
pressure, also expressed in bar, applied during a pressure test for initial or periodic inspection. 
PW and PH being the abbreviations for working pressure and test pressure as per RID/ADR, 
6.2.2.7.3. 
 
NOTE 4. The answer is given on the basis that the standards referenced in ADR are normally 
used for the design of bottles for breathing apparatus and that appropriate impact properties are 
specified to demonstrate an overall level of safety equivalent to that of the PED. 

 

 


