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Directive reference:  Annex I § 3 - 97/23 EC    

      

      

    

  Adopted by CLAP:  19/11/1997  

    

Subject:  ESR on manufacturing – Technical competence of the manufacturer 

    

Question:  Is it possible to deal with technical competence of manufacturer in standards? 

  

Answer:   
 
The "pressure equipment" directive, on the contrary to other new approach directives, contains 
some essential requirements on manufacturing. See annex I § 3. 
 
The harmonised standards are intended to amplify these requirements (as all the other essential 
requirements). 
 
The extent of the verifications of these requirements by third party is fixed by the directive. In 
function of the "risk" category, they concern only: 
 
- The qualifications of the procedures of permanent joining; 
- The qualifications of the operators of permanent joining and of non-destructive testing; 
- The final assessment. 
 
It is not specified in the directive some global qualification of the manufacturer by a third party. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16 

 

 


