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Subject:  Conformity acceptance - Visual examination undertaken for the final assessment 

    

Question:  Within the final examination of assembly, to which extend is undertaken the visual examination, 
due to the final assessment requested by the manufacturer and the notified body? 

  
Answer :  - For equipment put on the market, the visual examination of an assembly, due to the final 

assessment, is limited just to the assemblies between the pressure equipment, and to the 
equipment's zones for those this visual examination was questioned since they were put on the 
market. 
 
- For equipment which has not been put on the market, it shall be submitted to a final visual 
examination due to their conformity assessment. 
 
NOTE: Assemblies of equipment, cited in Article 3.3 of PED, are submitted to the current state of 
the art in a member State. They are not concerned by final assessment. 

 

 


