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Subject:  ESR on materials - Conformity according a specification 

    

Question:  

A manufacturer produces material only to a chemical analysis without mechanical testing and 
without affirmation of compliance to a material specification and/or grade.  
 
An entity intends to purchase the material and affirm compliance to a material specification by 
performing the mechanical tests as required by that material specification. There will be no further 
processing, other than cutting to size. Is this procedure acceptable and may this material be used 
in pressure equipment under the PED? 

  
Answer :  No, even if the mechanical tests are recorded in an EN 10204 inspection certificate which 

describes the testing entity as the manufacturer of the material. 
 
Reason: Paragraph 4.3 Annex I of the PED requires the material manufacturer to affirm the 
compliance with a specification. Any entity who is not involved in the material manufacturing 
process cannot be considered as a material manufacturer. 

 

 


