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Subject:  Scope – Vessels under vaccum conditions 

    

Question:  Are vessels designed to operate under vacuum conditions in the scope of the PED? 

  
Answer :  No. 

 
However if there are other foreseeable conditions such as cleaning, transport, maintenance etc. 
where the vessel is subject to a pressure greater than 0,5 bar, the PED does apply. 
 
See also Guideline 1/2 (CLAP 99), 1/13 (CLAP 74) and 8/7 (CLAP 94). 
 
 
Reason: According to Article 1 the PED directive applies to the design, manufacture and 
conformity assessment of pressure equipment and assemblies with a maximum allowable 
pressure PS greater than 0,5 bar. 
 
Further, section 2.2 defines pressure relative to atmospheric pressure, i.e. gauge pressure. As a 
consequence, vacuum is designated by a negative value. 

 

 


