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  Annex I § 2 - 97/23 EC    
    
  Adopted by CLAP:  20/10/2011  
    

Subject:  Assembly – Assembly not equipped with safety accessory 

    

Question:  Can an assembly manufactured to meet the operating conditions stated by the user be placed on 
the market without a safety accessory? 

  
Answer:   

No, unless the specifications of the user state maximum input data and stipulates that provisions 
are made in advance to ensure that the input data will, in no case, be exceeded (e.g. existence of 
a protection against pressure surge upstream to the assembly) 
 
The assembly manufacturer shall carry out a risk analysis to ensure that the operation of the 
assembly itself and its possible failures cannot cause the exceeding of these input data. 
 
The instructions must include the design basis and, in particular, the operating conditions, the 
input data stated by the users, the results of the analysis requested above and a warning that this 
assembly cannot be put into service under conditions different from those stated in the 
specifications. 
 
See also CLAP 225 – guideline 3/17 and CLAP 281. 
 

 

 


