
AFNOR Normalisation and UNM 

 

    

 

Guideline   1/50  CLAP  
  FORM N°253 
 

    Version :  2 
    

Directive 97/23/EC Keywords :  Piping  Petrochemical industry  
   

  Pressure accessory    
    

      

    
Directive references:  Article 1 § 3.10 - 97/23 EC    

      
      
    

Adopted by WPG:  18/03/2004 Adopted by CLAP:  18/03/2004  
    

Subject:  Scope – Flare tip at the end of piping 

    

Question:  Is the flare tip at the end of piping in the scope of the Pressure Equipment Directive (PED)? 

  
Answer :  The flare tip is covered by the PED, when the internal pressure exceeds 0,5 bar, in which case it is 

a pressure accessory. 
 
Note 1: A flare (or flare system) can be considered as two parts: the lower part, which essentially 
comprises discharge piping and the upper part, at the extremity of the piping (usually joined by a 
flanged connection), which is the flare tip, where the flame is ignited. In some designs a device is 
installed as part of the flare tip to regulate flow. 
 
Note 2: The discharge piping is covered by the PED (see CLAP 204 - Guideline 1/42). 
 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


