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Subject:  Assembly – Highest category applicable to pressure equipment 

    

Question:  In Article 10.2.b what does the “highest category applicable to the equipment concerned” mean? 

  
Answer:  The category of each item of equipment making up the assembly is based on the conditions which 

can occur in the assembly, taking into account: 
 
- The volume or nominal size DN, as appropriate, of the item; 
- At least the conditions PS, TS, type or group of fluid, for which the assembly is designed, which 
can be lower than the intrinsic conditions of the item. 
 
The highest category determined from these conditions will then determine the assessment of the 
integration of the items in the assembly. 
 
See also CLAP 140 - Guideline 3/7 and CLAP 233 - Guideline 3/15. 
 
NOTE: When determining the conformity assessment module(s) for an assembly, it is possible to 
assign to an item of pressure equipment a lower category than that to which it was originally 
assessed. As a consequence, an assembly which is covered by Article 3 paragraph 3 can include 
a CE-marked item of pressure equipment. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


