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Subject:  Assembly – Safety accessories and assemblies 

    

Question:  
Is it permissible to place on the market a CE marked assembly not equipped with protective 
devices where there is a risk of exceeding the allowable limits? 

  

Answer:  No, see CLAP 65 - Guideline 3/8, CLAP 167 - Guideline 3/9, CLAP 168 - Guideline 3/10 and 
CLAP 226 - Guideline 5/6. 
 
NOTE 1: As required in Annex I § 3.2.3, the final assessment of the assembly includes checking 
of the safety devices. In some cases, this can be done only after assembly at the user's premises. 
 
NOTE 2: The Declaration of Conformity shall not be drawn up for the assembly until the checking 
of safety devices has been completed. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Copy of the guideline 3/17 (31/03/06), 

 

 


