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Directive 97/23/CE  
Keywords:  Tank  Gas cylinder  

   
  Vehicle  Vessel  
    

  Transportable pressure 
equipment    

    

Directive reference:  Article 1 § 3.5 - 97/23 EC  Article 1 § 3.19 - 97/23 EC  

      
      
    
  Adopted by CLAP:  03/11/2003  
    

Subject:  Scope – Camping cars 

    

Question:  
Is a liquefied petroleum gas (LPG) vessel (tank) intended to be permanently installed on camping 
cars for other purposes than for the functioning of the vehicle (for example for cooking or heating 
function) in the scope of the PED? 

  
Answer:   

 
Yes. 
 
See CLAP 142 - Guideline 1/46. 
 
Note 1: Transportable LPG cylinders which can also be used for these cars, are in the scope of 
ADR and as such are excluded from the PED, due to Article 1 § 3.19. 
 
Note 2: These vessels can be covered by the national regulations on in-service inspections. 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


