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Directive reference:  Article 1 § 3.10 - 97/23 EC    

      
      
    
  Adopted by CLAP:  27/11/2003  
    

Subject:  Exclusion – Curing moulds for tyres 

    

Question:  Are the curing moulds for tyres covered by directive 97/23/CE for pressure equipment? 

  
Answer:   

No. 
 
See CLAP 42 - Guideline 1/11. 
 
Note: The curing moulds for tyres are designed to guarantee little deformation of the equipment; 
the pressure isn’t a significant design factor. During the making of tyres, the curing mould enables 
to cure the tyres. Tyres are made by first layering different materials: steel wire, rubber, textiles… 
After that, these raw tyres are cured in a mould to obtain the tyre’s definite shape. 
 
 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 
 

 

 


