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Subject:  Assembly – Manually fed assemblies 

    

Question:  

Article 3 paragraph 2.3 states that the manually fed assemblies must comply with certain essential 
requirements. Furthermore article 1, section 2.1.5 states that the assemblies shall be assembled 
by the manufacturer. Assuming that the manufacturer wants to use EC design-examination 
(module B1) in accordance with annex II, table 4, is it then sufficient that the manufacturer of the 
boiler gets an EC design-examination certificate or shall it be the installer (plumber), who 
assembles the protective devices to the boiler on site that must obtain the EC design-examination 
certificate? 

  
Answer :  As stated in CLAP 102 - Guideline 3/5, Article 3 paragraph 2.3 assemblies comprise, as a 

minimum, the boiler with its protective devices. 
 
However, it is sufficient that the manufacturer of the boiler gets an EC design-examination 
certificate, provided that he clearly specifies in his installation instructions which protective device 
can be used in the assembly and how it shall be installed.  
 
The installation instructions shall be part of the EC design-examination. 
 
See also CLAP 101 - Guideline 3/3 and CLAP 102 - Guideline 3/5. 
 
NOTE: The module B1 assessment shall comprise essential safety requirements from Article 3 
paragraph 2.3 as well as the operating instructions. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


