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Subject:  Exclusion – Assembly classified as no higher than category I 

    

Question:  

Article 1 § 3.6 states that all "equipment classified as no higher than category I under Article 9 of 
this Directive and covered by one of the following Directives: [….] are excluded from the scope of 
this Directive". 
 
Does this exclusion also cover assemblies? 

  
Answer :  Yes.  

 
Reason: While the categories are defined in Article 9 for items of pressure equipment, the same 
categories are applied to and used in the context of Assemblies in Article 10. The Directive clearly 
defines a category for each assembly in Article 10 § 2.b and requires that the applicable 
conformity assessment modules are used as per 10 § 1.3. 
 
Consequently there is no problem to determine, which assemblies are excluded from the pressure 
equipment directive by article 1 § 3.6. 
 
 
NOTE: There is ambiguity in some language versions of the directive regarding Article 10 § 2.b. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


