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Directive reference:  Article 3 § 3 – 97/23/EC  Article 15 – 97/23/EC  

      

  Article 14 § 3 – 97/23/EC    

    
  Adopted by CLAP:  08/11/2000  
    

Subject:  New approach – CE marking on non-covered equipment 

    

Question:  Is it possible to affix the CE marking on equipment not covered by a directive as a quality mark? 

  
Answer :   

NO.  
 
The Council Decision of 22 July 93 (JOCE N° L 220/93 dated 30.08.93) states clearly that : "The 
CE marking symbolizes the conformity to all obligations incumbent on manufacturer for the 
product by virtue of the Community Directives providing for its affixing" (point B.a of the annex). 
 
Furthermore, "any other marking which are likely to deceive third parties as to the meaning or 
form of the CE marking is prohibited" (point B.i of the annexe or article 15 of PED). 
 
For equipment referred to in article 3 § 3 of PED, see CLAP 46 - Guideline 2/18. 
 
Equipment the conformity of which is assessed by a user inspectorate shall not bear the CE 
marking as far as PED is concerned (article 14 § 3). 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 
 

 

 


