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Subject:  ESR on materials – 3.1B or 3.1C certificate 

    

Question:  Does a 3.1.B or 3.1.C certificate alone meet the requirement of Annex I section 4.3? 

  
Answer :  No. 

 
Annex I section 4.3 explicitly requires the material manufacturer to affirm compliance with the 
specification. 
 
Certificate 3.1.B or 3.1.C alone does not satisfy this requirement as the affirmation is not included 
in the definition of those documents in EN 10204:1991. 
 
This can be achieved by a separate statement by the material manufacturer in the certificate, or in  
a separate document. 
 
See also CLAP 12 - Guideline 7/5. 
 
NOTE 1: A revision of EN 10204 is currently under preparation, which is intended to take this 
aspect into account. 
 
NOTE 2: In the absence of the affirmation of compliance with the specification by the material 
manufacturer, it is not sufficient for the equipment manufacturer to perform (or have performed) 
some tests in order to meet the requirement of Annex I section 4.3. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


