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Subject:  Assembly – Assembly with an item excluded from the PED 

    

Question:  
When several items of pressure equipment are assembled by a manufacturer to constitute a 
functional whole, and when one or several of those items are excluded from the PED, is the 
resulting whole considered as an assembly covered by the PED ? 

  
Answer :  The definition 2.1.5 of Article 1 does not prohibit non PED pressure equipment (pressurised 

equipment excluded by Article 1 paragraph 3) to be included in an assembly covered by the PED.  
In the case of a PED assembly, the global conformity assessment required by Article 10 
paragraph 2 does not include the assessment of non-PED items of pressure equipment.  
 
The assessment of 
- the integration of the assembly  
- the protection of the assembly against exceeding the permissible operating limits  
shall be conducted in the light by the highest category of PED items of pressure equipment 
included, but it shall also take account of the characteristics of the non-PED equipment.  
 
See also CLAP 169 - Guideline 3/12. 
 
NOTE 1: A hydraulic system of an item of machinery can meet the definition of Article 1 paragraph 
2.1.5, but as it is not intended to be put into service as such, it is not covered by Article 3 
paragraph 2.2 (see CLAP 168 - Guideline 3/10). On the other hand, a refrigeration system is 
considered to be a PED assembly even if some of the pieces under pressure are excluded from 
PED. 
 
NOTE 2: In the sense of PED, an assembly is a pressurised system; a machine-tool, earth-moving 
machinery, an agricultural tractor, a mobile crane is not, as a whole, a PED assembly. 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


