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Subject:  Exclusions – Equipment in relation to the well-control equipment 

    

Question:  
Are items of pressure equipment such as manifolds, valves and piping used as well-control 
equipment and placed between a subsea well template and the processing platform for the oil and 
gas extraction and processing industry covered by the Pressure Equipment Directive (PED)? 

  
Answer :  No 

 
Reason: The exclusion of Article 1 paragraph 3.9 applies to all the well-control equipment listed 
therein, plus all equipment UPSTREAM in relation to that well-control equipment. 
 
Note 1: In some cases, processing equipment is interposed on the seabed (e.g. separators) 
between the equipment listed in Article 1 paragraph 3.9 and the pipeline(s). In such cases, the 
processing equipment is covered by the PED. 
 
Note 2: The PED in general, and Article 1 paragraph 3.9 in particular, does not distinguish 
between subsea and surface equipment. 
 
Note 3: Specific solutions to essential safety requirements shall take account of the subsea use of 
this equipment, as a result of the hazard analysis. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction CLAP title on 2011-
07-06. 

 

 


