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Subject: | Exclusion — Gas cylinder to be used for fixed fire extinguishing installations
Are gas cylinders, which are placed on the market to be used for fixed fire extinguishing
Question: | installations, covered by the Pressure Equipment Directive (PED) or by the Transportable
Pressure Equipment Directive (TPED)?
Answer: | If they are transported in a pressurized condition (e.g. to or from the filling station) they are

covered by the ADR convention. Such gas cylinders are therefore excluded from the PED by
virtue of Article 1 paragraph 3.19. Such cylinders are covered by the TPED.

Note 1: They do not fall under the case of Article 3 paragraph 1.1 second indent, which only refers
to portable extinguishers.

Note 2: If they are not transported in pressurised condition but filled/refilled at the installation site
they are covered by the PED.

Modifications compared to the previous adopted version: copy of guideline 1/36 (06/03/2012).
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