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Subject:  Scope – Propellant gas cartridges for portable extinguishers 

    

Question:  Are propellant gas cartridges *) for portable extinguishers in the scope of the Pressure Equipment 
Directive? 

  
Answer :  Those cartridges are covered by ADR and excluded from PED due to Article 1, paragraph 3.19. 

 
NOTE: See CLAP 52 - Guidelines 1/1 and CLAP 89 - Guideline 2/14. 
 
 
*) the term used in the context of the ADR is different: non refillable and refillable propellant gas 
cartridges are called cylinders in the ADR. Gas cartridges defined by ADR are limited to a 
pressure of 13,2 bar which is exceeded by the receptacles concerned by this guideline. 
 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


