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Subject:  Exclusion – Cartridge mechanical seal 

    

Question:  Does the Pressure Equipment Directive apply to cartridge mechanical seals? 

  
Answer:   

The housing of these cartridges, which can be compared to a casing, is intended to protect and 
assemble the mechanism, which are included, such as plain and rolling bearings. 
 
This housing is not dimensioned for pressure (see CLAP 42 – guideline 1/11) but primarily for the 
following parameters: 
 
- rotational speed, mechanical loads, axial displacement; 
- machinery kinematics (vibration, flexion, pump dimensions, …); 
- mounting on the machinery to be sealed. 
 
Consequently, exclusion of Article 1 § 3.10 applies. 
 
NOTE: Mechanical seals (components) which do not include pressure housing are excluded de 
facto from the Directive. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Deletion of the references to WPG and 
editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


