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Subject:  Assembly – Assembly not CE marked 

    

Question:  Is it possible to put assemblies on the market which are not CE-marked? 

  
Answer :  Yes, for assemblies referred to in Article 3 § 2.2: 

 
- If the intention of the manufacturer is to place on the market an assembly not to be put into 
service as such but to become part of a bigger assembly or installation (see CLAP 9 - Guideline 
3/2), the global conformity assessment according to PED does not need to be applied to this 
assembly, which in this case will not be CE-marked. In this case, conformity assessment 
according to PED shall have been conducted for each item of pressure equipment. 
 
- However, if the intention of the manufacturer is to place on the market an assembly to be put into 
service as such, the global conformity assessment procedure described in the directive must be 
conducted, resulting in the CE-marking of the assembly. 
 
 
For boilers (Article 3 § 2.1) refer to CLAP 76 - Guidelines 3/1, CLAP 66 - Guideline 3/4 and CLAP 
102 - Guideline 3/5. 
 
Note 1: Assemblies the conformity of which has been assessed by a user inspectorate shall not 
bear the CE-marking. 
 
Note 2: Assemblies in accordance with Article 3 § 3 shall not bear the CE-marking (see CLAP 46 - 
Guideline 2/18. 
 
Note 3: This does not restrict the integration of CE-marked assemblies into bigger assemblies. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16 

 

 


