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Subject:  Classification – Flammable fluids 

    

Question:  What is meant by “flammable” in article 9 § 2.1, 4th indent of the PED? 

  
Answer :  Flammable means any fluid which is intended to be used at a maximum allowable temperature TS 

above its flashpoint.  
 
Reason: Although this is not fully in line with the definition of Directive 67/548/EEC, this answer 
was clearly the intention of the Council and Parliament, as shown by the sentence between 
brackets in the text of the PED. 
 
Note 1: A fluid defined as flammable according to Directive 67/548/EEC does not belong to group 
1 in the case the maximum allowable temperature (TS) is below its flashpoint. 
 
Note 2: Heat transfer oils are not defined as "flammable" according to the Directive 67/548/EEC 
(and its amendments) because their flashpoint is above 55 °C. However, if the maximum 
allowable temperature (TS) is above flashpoint the hazard of heat transfer oil corresponds with the 
definition of Article 9, § 2.1, of flammable group 1 fluid. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Copy of the guideline 2/20 (19/01/2005). 

 

 


