
AFNOR Normalisation and UNM 

 

    

 

Guideline   5/3  CLAP  
  FORM N°159 
 

    Version :  3 
    

Directive 97/23/EC Keywords:  Leakage  Tightness  
   

  Pressure equipment  Risk analysis  
    

  Fluid    

    

Directive references:  Annex I - Preliminary 
observation - 97/23 EC  Annex I § 1.1 - 97/23 EC  

      
  Annex I § 2.1 - 97/23 EC  Annex I § 2.3 and 2.8 - 97/23 EC  
    

Adopted by WPG:  29/04/2003 Adopted by CLAP:  29/04/2003  
    

Subject:  ESR particular – Leakage for pressure equipment 

    

Question:  Is leakage of pressure equipment covered by PED? 

  
Answer :  Yes, whenever internal or external leakage (i.e. leakage to atmosphere/environment) is a hazard 

due to pressure, it is covered by the essential safety requirements of PED. 
 
All hazards arising from pressure shall be assessed for the intended use and the intended 
contained fluid(s), not only the requirement for sufficient strength but also internal/external 
leakage and all functional requirements related to pressure hazards (see also CLAP 54 - 
Guideline 1/15). 
 
For pressure equipment where the detailed specific use is not known by the equipment 
manufacturer, the above consideration shall be addressed by the assembly manufacturer as per 
Annex I section 2.8. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


