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Subject:  Scope – Engine powered fork lift truck 

    

Question:  Is a liquefied petroleum gas (LPG) or compressed natural gas (CNG) vessel (tank) permanently 
installed in an engine powered fork lift truck in the scope of the PED? 

  
Answer :  Yes, such an LPG or CNG vessel is in the scope of the PED and must be assessed according to 

its maximum allowable pressure and volume. 
        
Reason: An engine powered fork lift truck is not a motor vehicle in the sense of Council Directive 
70/156/CEE, so the exclusion of the Article 1 paragraph 3.5 does not apply. 
 
Note 1: Transportable gas cylinders which can also be used for fork lifts trucks are in the scope of 
ADR and as such are excluded from the PED, due to Article 1 paragraph 3.19.  
 
Note 2: The same applies to similar machinery not covered by Directive 70/156/CEE. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2007-04-18. 

 

 


