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Subject:  Scope – Receptacles PI marked 

    

Question:  
Can receptacles (in the meaning of Article 2 of Transportable Pressure Equipment Directive) that 
are PI marked be used as static pressure equipment without being CE marked? 

  

Answer:  Yes, provided the PI marked receptacle has been placed on the market and used as transportable 
pressure equipment, it can then be used permanently as static pressure equipment without being 
CE marked. However, it may be subject to national regulation for this use, dealing with conditions 
of use, installation and periodic inspection. 
 
Reason: Article 6.4 of TPED lays down that « Member States may establish national requirements 
for the storage or use of transportable pressure equipment, but not for transportable pressure 
equipment itself…. ». 
 
Note 1: The term “static pressure equipment” has to be understood as “pressure equipment under 
the scope of Pressure Equipment Directive”, even though these receptacles fall under exclusion 
3.19 of Article 1 of PED. 
 
Note 2: See CLAP 217 - Guideline 1/30 for receptacles with double CE-mark and PI-mark. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


