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Subject:  Assembly including an item of pressure equipment placed on the market before 29 May 2002 in 
compliance with national pre-PED regulations 

    

Question:  
If an item of pressure equipment complies with national pre-PED Regulations and is placed on the 
market on, or before, 29 May 2002, is it possible for it to be subsequently included in an assembly 
which is placed on the market after 29 May 2002? 

  
Answer :  Only if it is shown that such pre-PED item of pressure equipment also complies with the 

requirements of the directive. 
 
If an assembly, as referred to in Article 3 § 2, is placed on the market after 29 May 2002 then it 
must comply with the Directive. This requirement can only be met if the individual items of 
pressure equipment which form the assembly also comply with the Directive. This is achieved by 
using the global conformity assessment procedure as per Article 10.2 (a), where required (see 
also CLAP 140 - Guideline 3/7). 
 
 
Modifications compared to previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


