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Subject:  ESR on materials – History of safe use for a material 

    

Question:  
Can a reference of a material in a code or a standard for pressure equipment be used as a 
justification of a history of safe use as requested in CLAP 105 - Guideline 9/2 and CLAP 132 - 
Guideline 9/11? 

  
Answer:   

 
Yes, but when the history of safe use for a material is based on the use of a code or a design 
standard for equipment used before 29 November 1999, the conditions of use of this material 
(design criteria, manufacturing conditions, inspection rules) shall ensure to obtain an overall level 
of safety equivalent to that of the given code or standard. 
 
Example: if the history of safe use of a material is based on the use of CODAP 95, the 
complementary criteria of this code (safety coefficients, prevention of brittle-type fracture) are to 
be considered. 
 
 
NOTE: This answer has been confirmed by Guiding Principles for the contents of EAM drafts (see 
Article 6 of PE-01-01 - rev 5 document) available on web site http://ped.eurodyn.com. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16 

 

 


