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Subject:  ESR on materials – Inspection document 

    

Question:  

Can a material manufactured according to a standard or another publicly available specification 
for which a European Approval of Materials (EAM) is available, but for which the inspection 
document only refers to the standard or the specification on which the EAM has been based, be 
used for pressure equipment manufactured under the PED? 

  
Answer :  Yes, if the EAM does not have any additional technical specification compared to the standard or 

the specification.  
 
The inspection document must satisfy the requirements of section 4.3 of Annex I (see also CLAP 
12 - Guideline 7/5). 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


