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Subject:  Exclusion – District heating pipelines 

    

Question:  Are pipelines for conveyance of district heating water covered by the directive? 

  
Answer :  No.  

 
According to article 1 point 3.1 "…a system of piping designed for the conveyance of any fluid …to 
or from an installation (onshore or offshore) …." is excluded from the directive.  
 
This covers pipelines for district heating, whereas standard pressure equipment in e.g. boiler 
houses and pumping stations are included (refer to guideline 1/17). 
 
It has from the beginning been the intention that these pipelines should be excluded from the 
directive. This is obvious from the original Commission proposal from 1993-07-14, where, in the 
definitions (article 1 point 2.1.2), it is stated that "Piping" does not include pipelines and their 
accessories specifically designed for the conveyance of district heating fluids. This was later 
moved to the generalised exclusion in article 1 point 3.1. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


