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Subject:  ESR on material – Specific assessment of material producers 

    

Question:  

The Directive 97/23/CE considers the case of “a material manufacturer who has an appropriate 
quality-assurance system, certified by a competent body established within the Community and 
having undergone a specific assessment for materials”. How should this requirement be 
understood in practice? 

  
Answer :  In practice, this requirement is satisfied when the material manufacturer has a quality assurance 

system of at least EN ISO 9001 type, certified by a competent body (according to the definition 
given in guideline 7/2) established as a legal entity within the European Community, and when the 
field of validity of the certification specifies production of material indicating the relevant material 
types. 
The specific assessment of the quality system shall properly cover all the relevant processes and 
material properties referred to in the material specifications, and attest-ed in the material 
certificates. 
 
A single reference to section 4.3 of Annex I of PED is not sufficient to validate the quality 
assurance system of the material manufacturer. The reference document for quality assurance 
system which has been used shall be identified. Reference to the PED in the quality assurance 
system certification is not a mandatory requirement. 
 
 
Note: See also guidelines 7/5, 7/7 and 9/5. 
 
 
Modification compared to previous adopted version: copy of guideline 7/16 (31/03/06). Editorial 
modification on 2013-03-07. 

 

 


