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Question:  
Clauses 3 and 4 of module B1 in Annex III deal with information concerning qualifications or 
approvals of permanent joining that may not be available at the design stage. What are the 
minimum requirements in clause 3, last indent, and clause 4.1, 2nd and 3rd indents? 

  
Answer :  Approval of operating procedures for permanent joining shall be made at the design stage, if not 

previously approved 
 
For the personnel performing permanent joining and non-destructive tests, the requirement at the 
design stage may be limited to the verification of the criteria for qualifications or approvals.  
 
The need to perform the personnel approval verification at a later date before start of production 
should be pointed out in the design examination certificate. 
 
See also CLAP 17 - Guideline 4/4. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


