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Subject:  ESR on manufacturing – Final assessment of pressure equipment 

    

Question:  

Final assessment (Annex I, section 3.2.2) of pressure equipment must include a test for pressure 
containment at a pressure at least equal, where appropriate, to the value laid down in section 7.4. 
This section only refers to pressure vessels. Does this mean that 7.4 does not apply to piping, and 
pressure and safety accessories? 

  
Answer :  In accordance with Annex I, 3.2.2 in the course of the final assessment pressure equipment must 

be subjected to a test for the pressure containment aspect. As a rule, this test for the pressure 
containment aspect is supposed to be carried out in the form of a hydrostatic pressure test. Where 
this is not possible or disadvantageous other procedures are permissible. 
 
The pressure value chosen for carrying out a hydrostatic pressure test must be such as to assure 
testing the pressure containment aspect of the pressure equipment with due consideration of the 
determined safety factors without causing a damage to the pressure equipment. Annex I, 7.4 
provides additional formulas which may be applied only in due consideration of the above 
described general criteria (3.2.2). The formulas in Annex I, section 7.4 should be considered for all 
items of pressure equipment, not only pressure vessels. 
 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


