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Subject:  Scope – Energy tanks for hydraulic hammer drills 

    

Question:  Are fast-release energy tanks used in hydraulic hammer drills covered by PED? 

  

Answer:   
No. 
 
These energy tanks are an integral part of hydraulic hammer drills and cannot be used for other 
applications. They are designed for vibration resistance: pressure is not a significant design 
factor. 
 
Consequently, the exclusion of article 1 paragraph 2 (j) applies (see CLAP X017 – PED 
Guideline A-11). 
 
Note: These energy tanks are not hydraulic accumulators as described in CLAP X025 – PED 
Guideline A-19. They are distinguished by high frequencies (charging and discharging less than 
500 ms) and a low volume variation. 
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