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Subject:  Temperature for impact test 

    

Question:  
Should the 20°C limit set by section 7.5 of Annex I of the Directive be considered as the "specified" 
temperature, with a tolerance of ± 2°C? 

  

Answer:  Yes. 
 
In the quantitative requirement of section 7.5 of Annex I, the temperature to be used for the impact 
test is indeed the "specified" temperature of 20°C as defined in EN ISO 148-1, with a tolerance of 
± 2°C. 
 
Note 1 : In the context of harmonised standards of materials or products, the impact test at ambient 
temperature (23 ± 5°C) on the material or the qualification test coupon for permanent joining 
procedure shall meet the requirement of 20°C (see CLAP X168 – Guideline H-06). 
 
Note 2: The lowest expected operating temperature may be either the minimum allowable 
temperature TSmin or the so-called "TR" design reference temperature, defined in EN 764-1 and 
used for determining the impact energy requirements. 
 
This temperature TR must not be confused with the so-called "TKV" impact test temperature, also 
defined in EN 764-1, which is the temperature at which the required impact energy has to be 
achieved. 
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