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Subject:  
Conformity assessment - Visual examination performed as part of the final assessment 

    

Question:  

For the final inspection of an assembly, what is the scope of the visual examination performed as 
part of the final assessment? 

  

Answer:  For equipment already placed on the market (including those falling under Article 4 §3 or excluded 
from the PED), the visual examination of an assembly carried out as part of the final assessment 
shall cover :  
 
- the identification of the equipment constituting the assembly,  
- the joints between pressure equipment, at least one of which is category I to  IV, 
- the areas of the equipment that could have been altered since the placing on the market of these 
equipment (permanent joints, inappropriate storage, shocks, etc.). 
 
For category I to IV equipment which have not yet been placed on the market, they must also 
undergo a final visual examination as part of their conformity assessment. 
 
Note: The assessment of the integration of the assembly and its protection against exceeding the 
allowable limits shall also take into account the characteristics of equipment falling under Article 4 
§3 or excluded from the PED. 
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