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Subject:  
Horizontal questions - End of the transitional period 

    

Question:  

Article 48 paragrah 1 states that the transition period extends up to and includes 29 May 2002. If 
a manufacturer intends to place pressure equipment or assemblies on the market according to 
pre-PED national Regulations during the transition period, what conditions must be met? 

  

Answer:  1. A necessary condition is that all manufacturing and conformity assessment operations required 
by the pre-PED national Regulations have been completed on or before 29 May 2002. 
 
2. In addition, given that one of the purposes of including a transition period in the Directive is to 
provide time for manufacturers to reduce stocks, items of pre-PED pressure equipment must be 
physically transferred to the customer or distribution chain on or before 29 May 2002. Unless the 
transfer of ownership has occurred before this date. 
 
 
Note 1: Provided the conditions in 1 and 2 have been met, there are no restrictions on the 
subsequent sale of pre-PED pressure equipment (through a distribution chain for example) or 
when such equipment is eventually put into service within the respective Member state. 
 
Note 2: If a manufacturer retains some stocks of pre-PED pressure equipment or assemblies after 
29 May 2002, then they can only be subsequently placed on the market if they are shown to be in 
compliance with the PED (This is not necessary if the items are intended for export to a country 
outside the Community). 
 
Note 3: For subsequent use of such an item of pressure equipment in an assembly, refer to PED 
Guideline C-11. 
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