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Subject: Miscellaneous – User inspectorate 

    

Question: 

A user places an order for Pressure Equipment on a manufacturer in Member State 'A', where the 
Member State has chosen not to implement Article 16; but the Pressure Equipment is intended to 
be put into service as part of an industrial installation in Member State 'B', where Article 16 is 
implemented. 
 
May Member State 'A' refuse to allow the user's inspectorate, which has been authorized 
according to Article 16 in another Member State, to operate on its territory, thus preventing the 
User Inspectorate from undertaking conformity assessment of the Pressure Equipment? 
 

  

Answer: No, provided the transfer takes place directly from the manufacturer to the user and it takes place 
in Member State 'B' the User Inspectorate may legally undertake the conformity assessment 
activities in Member State 'A'. 
 
Reason: Article 16, Paragraph 1 says: “.... Member States may authorize on their territory the 
placing on the market and the putting into service by users, of Pressure Equipment.... which.... 
has been assessed by a User Inspectorate designated in accordance with paragraph 7 ....” 
 
It is clear that the putting into service will take place in Member State 'B' and therefore can be 
authorized in conformity with the Directive. 
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