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Subject:  ESR on materials – Particular Material Appraisal 

    

Question:  
May a notified body perform a particular material appraisal (PMA) at the request of a material 
manufacturer? 

  

Answer:  No 
 
If the material manufacturer wants to have his material approved by a notified body the proper 
way to proceed is to request European approval for material in accordance with Article 15, if the 
material is not covered by a European harmonised standard under the PED and cited in Official 
Journal of the European Union (OJEU). 
 
Note 1: See Guideline I-13 (CLAP X192) for further information regarding PMA. 
 
Note 2: For further guidance about the process and the content of a PMA refer to the Guiding 
principles in document PE-03-28 approved by the Working Group Pressure (downloadable from 
the PED website). 
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