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Subject:  ESR on materials – Certification of the quality (assurance) systems of material manufacturers 

    

Question:  
What is a "competent body" for the certification of the quality (assurance) systems of material 
manufacturers? 

  

Answer:  A ‘competent body’ for certification of the quality systems of material manufacturers can be any 
third party body established as a legal entity within the Community which has recognized 
competence in the assessment of quality (assurance) systems for the manufacture of materials 
and in the technology of the materials concerned.  Competence can be demonstrated, for 
example, by accreditation. 
 
See also Guideline G-07 (CLAP X143). 
 
NOTE 1: A body not established as a legal entity within the Community, even if it has a recognition 
agreement through the International Accreditation Forum, does not comply with the requirements 
of Annex I section 4.3. 
 
NOTE 2: A notified body may perform this task only if it has a recognized competence in the field 
of quality assurance, materials and related process technology. For this certification, the possible 
use of the notification number for PED is irrelevant. 
 
NOTE 3: The certificate of quality system shall make reference to the legal entity established in 
the Community and its address. 
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