
 

    

 Guideline  F-17  CLAP 
  FORM N°X137 

 

    Version :   1 
     

Directive 2014/68/EU 
 Adopted by WGP : 15/03/2016  

 
   

  Adopted by CLAP : 15/03/2016  

    
Directive References: Annex I § 3.2.2     

    

 

Subject:  ESR on manufacturing – Replacement after proof test 

    

Question:  
Is the manufacturer allowed to replace non-permanent joining components (bolts, studs, nuts, 
washers, gaskets) at the end of the proof test without carrying out a new proof test? 

  

Answer:  Yes 
 
NOTE:  The manufacturer should ensure that the replacement components are equivalent to those 
specified in the technical documentation 
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